EU Energie Ministers Geen Akkoord Over Prijsplafond Gas Prijs

by admin

Pogingen van de energieministers van de EU om tot een akkoord te komen over het prijsplafond van de aardgasprijs mislukten dinsdag nadat er meer dan zes uur werd gepraat, maar er werd geen definitief akkoord bereikt.

De buitengewone Energieraad was bedoeld om voorstellen te bespreken voor een zogenaamd “marktcorrectiemechanisme”, gericht op het vermijden van het soort dramatische prijspieken die we in de zomer zagen – een domino-effect van de onrust op de energiemarkten als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne .

Maar er is zeer diepe verdeeldheid onder de EU-landen over de vraag of er überhaupt een limiet moet komen, en zo ja, tegen welke prijs.

“De vorige keer hoopte ik champagne te openen om de overeenkomst te vieren, maar blijkbaar moeten we de flessen nog een tijdje in de koelkast bewaren”, zei de Tsjechische minister van Industrie, Jozef Síkela, wiens land het roulerende voorzitterschap van de EU-Raad bekleedt.

Volgens het oorspronkelijke plan van de Europese Commissie zou het plafond ingaan als de prijzen op de Nederlandse TTF-hub gedurende twee weken € 275 per megawattuur bereiken, en als die prijzen meer dan € 58 per MWh hoger zijn dan de prijzen voor vloeibaar aardgas op de wereldwijde markt.

Dat voorgestelde plafond was zo hoog vastgesteld dat het niet zou zijn geactiveerd, zelfs niet tijdens de prijspiek in augustus, toen de prijzen kortstondig € 350 per MWh bereikten – wat leidde tot verontwaardiging van landen die de limiet ondersteunden.

Het Tsjechische voorzitterschap van de Raad heeft sindsdien verschillende amendementen op het voorstel van de Commissie voorgesteld, maar urenlange gesprekken hebben niet geleid tot een definitieve doorbraak.

“We wisten dat het bereiken van een akkoord over dit onderwerp nooit gemakkelijk zou zijn. Tijdens de afgelopen weken van intense onderhandelingen hebben we vooruitgang geboekt op het gebied van technische aspecten”, zei energiecommissaris Kadri Simson, eraan toevoegend dat ondanks de “vaardigheid” van het voorzitterschap “er nog steeds verschillende opvattingen bestaan ​​over dit aspect van het voorstel”.

De gesprekken verschuiven nu naar een andere Energieraad die voor maandag is gepland.

“De waarheid is dat we maandag een lange discussie zullen hebben”, zei een EU-diplomaat, eraan toevoegend dat de precieze triggerprijs een open debat blijft, met opties die nog op tafel liggen, variërend van € 160 tot € 220 per MWh.

Riina Sikkut, de minister van Economische Zaken en Infrastructuur van Estland, vertelde POLITICO dat er een overeenkomst was dat de limiet zou worden geactiveerd wanneer de gasprijzen gedurende drie dagen € 35 per MWh hoger zijn dan de wereldwijde LNG-prijzen, maar dat er onenigheid bleef over de vraag of alle Europese gasprijzen hubs moeten worden meegerekend bij het berekenen van de maximale uitoefenprijs.

De vertraging heeft gevolgen voor andere dossiers die erop gericht zijn het blok te helpen af ​​te zien van de invoer van Russisch gas, waaronder maatregelen om de goedkeuring van projecten voor hernieuwbare energie te versnellen en gezamenlijk gas in te kopen. Síkela zei dat die dossiers volgende week zouden worden goedgekeurd.

“Het kan alle kanten op”, zei een andere EU-diplomaat over de hernieuwde poging om overeenstemming te bereiken over een prijsplafond. “Het proces zou kunnen imploderen of we zouden tot een deal kunnen komen. Het hangt sterk af van de bereidheid van [lidstaten] om tot een deal te komen.”

“Laten we hopen – in de geest van Kerstmis,” zei Sikkut.